Workshop SoulCollage® 5 nov: ontdek je krachtdier

Ervaar je wijsheid – groei in wie je bent!

Het doel van deze workshop is om dichter bij je eigen natuurlijke energie te komen door een dierenziel als gids te kiezen. Door de energie van dit dier te ontdekken en ervaren kom je in contact met je natuurlijke energie. Deze energie kan je helen, een inzicht geven of als leidraad dienen bij levensvragen.
Door energiewerk verbeter je jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid.

Deze workshop begint met een geleide meditatie. Tijdens deze reis maak je contact met jouw energiepunten (chakra’s) in je lichaam. Tijdens deze visualisatie kies je één chakra waar je je krachtdier bij gaat vinden.

Er wordt een appèl gedaan op je verbeeldingskracht en je vertrouwen op je onderbewustzijn. Zet je verstand op nul, ontspan en laat je diepere energieën toe.

Daarna zoek je een of meerdere afbeeldingen die je op de kaart plakt, die de energie van je krachtdier verbeeld. We gebruiken de helende methode van SoulCollage®.

Ervaar hoe je verrast wordt om jouw eigen gids in de vorm van een krachtdier te vinden en ga met een mooi inzicht en een kunstwerk naar huis.

Het is een workshop met meerdere deelnemers, maar je doet de oefening individueel, zittend op een stoel of liggend op een matje met de ogen dicht. Ik begeleid de hele meditatie en visualisatie op een rustige aangename wijze, zodat je jezelf kunt ontspannen en concentreren. Iedereen kan het

Voor vragen en aanmelden zie contactgegevens in contact.

 

Heling

Soms vraag ik me af wat de kern is van mijn werk. Wat wil ik neerzetten in de wereld? Wat is de essentie? Wat is mijn essentie?

In het komende blog ‘het licht in jezelf’  schrijf dat ik dat ik steeds een betere versie van mezelf wil zijn. Ik wil mezelf ont-wikkelen en persoonlijk groeien. Eigenlijk wil ik gewoon heel worden of heel zijn.

Ik wil graag voelen dat alles oké is. Zonder schuldgevoelens, zonder angst, zonder ongeduld, zonder frustratie, zonder boosheid etc. etc. Maar zo werkt het niet. Heelheid betekent juist dat alle gevoelens er mogen zijn. Omdat emoties deel van je zijn. Ze horen erbij, ze horen bij jou.  Als je emoties er niet mogen zijn, dan wijs je in feite een deel van jezelf af. Een deel van je mag er niet zijn. Je bent dan niet heel.

Heling voel je als alles er mag zijn. Al je mooie én lelijke kanten. Maar… hier begint het oordeel al. Mooi en lelijk. We kleuren onze gevoelens in goed en niet goed. Wat nu als we niet oordelen? Het oordeel loslaten en gaan voelen? Veel mensen zijn er bang voor om te voelen. Bang om hun ‘donkere kant’ in de ogen te moeten kijken. Maar wat als je donker vervangt door ‘heler’ of ‘menselijk’. En wat als je met meer mildheid leert kijken? Zonder oordeel? Wat gebeurt er dan?

Heling is ook de bereidheid om contact te willen maken met de heling-energie die al aanwezig is in je. Heling-energie maakt dat je kunt voelen wat goed voor je is. Je kent het vast:

 • de eerste lentezon voelen als warmte op je huid
 • de ontroering door een teder gebaar van een kind
 • een opgeruimd gevoel als je iets hebt schoongemaakt
 • het cadeautje dat je ontvangt als je naar je intuïtie hebt geluisterd

Zoals ik zei; heling zit al in ons. We hebben het van nature in ons. Dus we kunnen het onszelf geven, deze mildheid. Contact maken met je hart, het licht, je bron, geef het maar een naam. Het gaat om de liefde voor jezelf in wie je heel-emaal bent. Dat is de essentie. Dat is mijn essentie. Een leven lang leren en helen 🙂

Je doet het zelf, maar het hoeft niet alleen. Doe je mee met een workshop, een inzichtswandeling, een healing of een reading om te helen? Je bent van harte welkom!

 

 

 

Het licht in mij: zaterdag 2 dec

Het naarste gevoel ervaar ik als ik geen uitweg zie. Als ik het gevoel heb vast te zitten, in een donkere tunnel zonder uitzicht. Soms weet ik het gewoon even niet. Daarom ben ik dan zo blij met een inzicht. Dat is dan een uitweg, een manier om verder te kunnen.

Ik wil me eigenlijk altijd graag verder ontwikkelen in dit leven. Ik weet niet waar dat vandaan komt. Die hunkering naar groei, naar ontwikkeling en het steeds weer een betere versie van mezelf willen worden. Ergens diep in mij wil ik liefde voelen, liefde zijn en liefde geven.

Het is niet voor niets dat mijn praktijk ‘InzichtPresent’ heet. Het is een cadeautje (presentje) als ik in het nu (the present) mezelf weer zie, mezelf kan laten zien (presenteren) met een inzicht.

Ik besef dat het ook een voorrecht is om aan mijn ontwikkeling te kunnen werken. Ik heb tijd, ik ben gezond en ben opgegroeid in een veilige wereld. En toch is het ook een keuze.

Mijn verlangen en wens is dat iedereen in de hele wereld bereid is het licht in zichzelf te leren zien. De liefde voor jezelf. Heling. Het is namelijk al aanwezig. Het is er gewoon. Alleen moet je er wel contact mee maken.

Het licht ben je dus zelf, maar niet altijd kun je er contact mee maken. Opvoeding, overtuigingen, angst of negatieve energie kunnen een waas veroorzaken waardoor het licht niet goed zichtbaar en niet voelbaar is.

Mijn moeder zei vroeger al: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’.

Helaas zag zij zelf geen uitweg en heeft ze op 40 jarige leeftijd haar leven beëindigd. Zo jammer. Ik had haar destijds mooie inzichten gegund om verder te kunnen.

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Zo waar, vind ik. Zeker in deze tijd. Maar ook zo moeilijk. Want het begint met jezelf te zien. Bereid zijn om naar binnen te gaan. Moedig zijn. Voelen wat er gevoeld wil worden. Alle emoties door je lijf laten gaan, schuldgevoel aankijken, niet projecteren naar anderen, verantwoordelijkheid nemen. Dit alles steeds met heel veel mildheid naar jezelf (ook moeilijk). Kleine stapjes maken, het ongeduld voelen en alle emoties er laten zijn, die dát weer teweegbrengen, zoals boosheid, verdriet en pijn.

Pfoe…heel vermoeiend soms. Dat is het zeker. Maar dan op een dag…eens komt er een dag dat je contact maakt met die warme bron. Liefde wordt voelbaar. Je maakt contact met het licht dat je zelf bent. En als je die weg kent, kun je er altijd weer naar terug.

Op zaterdag 2 december 2023 verzorg ik een SoulCollage-workshop met thema; ‘het licht in mij’. Zin om jouw licht te laten schijnen? Je bent van harte welkom. Kijk hier voor contact met mij of aanmelden.

Uitgebreide introductie-workshop SoulCollage® 8 september

Veel deelnemers zijn erg enthousiast over de methode SoulCollage® en willen er graag meer over weten. Daarom bied ik regelmatig de ‘uitgebreide introductieworkshop’ aan, zoals die genoemd wordt door het SoulCollage®-netwerk. Het is ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met SoulCollage®.

Deze ‘uitgebereide’ workshop doen we in de middag, nadat we ’s ochtends een ‘gewone’ workshop SoulCollage® hebben gedaan. Tussendoor lunchen we samen; het wordt daardoor een dagprogramma met alle kans voor informele contacten. Maar je kunt ook een afzonderlijke workshop volgen; dus alleen de ochtend of alleen de middag.

Wat gaan we doen deze dag: 10.00-17.00

De middagworkshop geeft je achtergrondinformatie over:

 • De SoulCollage-principes zoals het ik ben degene die…
 • De geschiedenis van SoulCollage
 • De indeling van de kaarten in de vier groepen en
 • De transpersoonlijke kaarten
 • De twee verschillende workshops; gewoon en metgezellen (krachtdier)
 • De twee toepassingen van de kaarten, o.a. een reading die we gaan toepassen

Natuurlijk is er gelegenheid voor vragen over de workshop, je kaarten, of wat dan ook.

Wanneer is deze workshop iets voor jou?

 • Als je enthousiast bent over SoulCollage en er graag meer over wilt weten
 • Als je overweegt om de SoulCollage®-facilitatortraining te gaan volgen
 • Als je als coach of trainer overweegt om de methode SoulCollage te gebruiken.

Deze workshop voldoet aan de voorwaarde om mee te kunnen doen aan de SoulCollage-facilitatortraining.  Kijk voor deze training op www.soulcollage.nl

Zie de agenda voor data; schrijf je in via contact.

Je investering bedraagt € 90,00 inclusief alles. Of €45 voor één dagdeel. Kijk voor korting bij contact

Workshop “Je innerlijke raadgever” – 31 aug

Ervaar je wijsheid – groei in wie je bent!

Hoe?
We gebruiken de methode SoulCollage® 

Dat is een zachte en krachtige methode waarbij je je intuïtie en verbeeldingskracht gebruikt. Even uit je hoofd. Je maakt een collage van een deel van je ziel. Iedereen kan het, je hoeft niet kunstzinnig onderlegd te zijn.

Tijdens deze workshop maak je contact met één van je innerlijke raadgevers. Ook wel archetypen genoemd.

Wat is een archetype?
Een archetype is een energie of een gevoel dat alle mensen op de hele wereld kennen. Het is iets universeels. Voorbeelden zijn: dankbaarheid, geduld, verdriet, compassie.

Het zijn ook eigenschappen die we allemaal in ons hebben; eigenschappen die we in meer of mindere mate herkennen. Voorbeelden hiervan zijn: de wijze oude vrouw, de redder, de heler, de zoeker, de godin.

Wat levert het je op?
Je bent samen met gelijkgezinden. De workshop geeft je een helend gevoel en je leert je intuïtie ontwikkelen. Met een tastbaar kunstwerkje en een inzicht rijker ga je naar huis.

Wat ga je doen?
Je ontdekt welke raadgever in jou op dit moment je aandacht wil. Daarna laat je deze raadgever op creatieve wijze verschijnen in een zelfgemaakte kleine collage van afbeeldingen die je op intuïtieve wijze vindt, knipt en plakt. Vervolgens ga je deze kaart lezen in een klein groepje. Je laat je verrassen door wat de kaart je vertelt.

Je hoeft niet kunstzinnig of intuïtief onderlegd te zijn; iedereen kan het.

 • Ik begeleid je de hele workshop van begin tot eind.
 • In de agenda zie je wanneer deze workshop plaats vindt.
 • Kijk hier voor meer info en aanmelden
 • Neem gerust vrijblijvend contact met me op voor een vraag of iets anders.

Ervaar je wijsheid – groei in wie je bent!

 

Mijn verhaal

Op mijn twaalfde overleed mijn moeder door zelfdoding. Ik ben toen, als oudste van drie kinderen, vooral gaan zorgen dat ons gezin ‘bij elkaar bleef’. Ik paste me aan, presteerde goed op school en nam veel verantwoordelijkheid. Ik weet nog dat ik heel bewust dacht: ‘ik wil niet zielig gevonden worden’ door mensen in het kleine Noord-Limburgse dorp waar ik vandaan kom. Dus flink zijn en laten zien dat ik het echt wel kan.… (Nog steeds heb ik de neiging om me uit te sloven, heel vermoeiend).

Mijn moeder, rond mijn achtste – en haar 36-ste.

Zo rond mijn vijfentwintigste heb ik mezelf de vraag gesteld: wat heeft het overlijden van mijn moeder met mij gedaan? Ik had geen idee. Ik voelde wel dat ik een muurtje om me heen had gebouwd en dat ik het moeilijk vond mijn kwetsbaarheid te laten zien. Ik besloot een training intuïtieve ontwikkeling te gaan doen met als doel: ’trouw te blijven aan mezelf’. Dat was een goede keus, waar ik nog steeds de vruchten van pluk. Ik geef er nu zelfs les in.

Ik loop mijn hele leven veel te strugglen. Van buitenaf zien mensen het vaak niet aan me, maar binnenin heb ik veel  ’triggers’ te overwinnen. Nu ik onlangs de website over Verlaat Verdriet weer las, voelde ik me blij en getroost door de herkenning. Ook het inzicht dat het verlate rouwproces niet een lineair, maar een circulair proces is, maakte dat ik mezelf niet meer op de kop hoefde te zitten met de ondermijnende gedachte: ‘wanneer ben ik hier nou eens klaar mee?’. Het verdriet en het rouwproces mogen iedere keer weer terugkomen. En gevoeld worden. Ze mogen er zijn.

Twee keer in mijn leven heb ik mijn baan opgezegd om te ontdekken wat ik écht wil. Daaruit is mijn ontwikkelatelier ontstaan, met de naam InzichtPresent. Ik geef les in persoonlijke en intuïtieve ontwikkeling, ik doe inzichtswandelingen en ik faciliteer workshops SoulCollage®.

Mijn missie is:  “een moeder voor mezelf zijn”. Dat betekent: mezelf niet op de kop zitten, perfectionisme laten varen, voelen wat er is en doen waar ik blij van word. Gewoon (!) omdat ik het waard ben. Het lukt me lang niet altijd, maar steeds vaker wél. Telkens weer een uitnodiging om in genegenheid te gaan en om vanuit die staat van zijn te ontdekken, te ontwikkelen en te groeien. Het geeft me voldoening om mezelf en anderen te kunnen helpen bij dit proces.

De vroege dood van mijn moeder heeft me mede gevormd tot wie ik nu ben, en daar ben ik blij mee.

Genegenheid

Ik merk dat ik het best moeilijk vind om een stukje te schrijven over genegenheid. Dat verbaast me eigenlijk wel. Wat zegt dat over mezelf?

Het heeft naar mijn idee te maken met mijn verwachtingen, met veel moeten van mezelf, met me schuldig voelen, met de moeite die ik ervaar om mezelf te vergeven en met het onvermogen dat ik bij mijn ouders zag om genegenheid voor zichzelf te voelen.  Zomaar een paar ideeën van mij, waarom ik het zo lastig vind.

In mijn lessen intuïtieve ontwikkeling kom ik regelmatig cursisten tegen die het ook moeilijk vinden om liefdevol in contact te zijn met zichzelf.

Dat heeft te maken met ideeën of overtuigingen over jezelf of de ander. ‘Plaatjes’ als: ik kan het niet, ik ben het niet waard, ik ben schuldig, ik moet erg mijn best doen, ik mag niet behoeftig zijn, of: ik moet eerst voor de ander zorgen en dan pas voor mezelf want anders ben ik egoïstisch. Deze manier van denken beperkt je leefruimte.

Deze overtuigingen kunnen diep in je verankerd zijn.

Om meer in genegenheid te kunnen zijn met jezelf is het dus nodig je bewust te worden van je vaste overtuigingen en onderzoek te doen naar hun oorsprong. Dat begint meestal als je er last van gaat krijgen. In je onderzoek kun je jezelf vragen stellen als: welke vaste overtuigingen heb ik, waar komen ze vandaan, wat maakt dat ik de dingen doe zoals ik ze doe, wat zou ik willen, hoe zou ik het willen, wat heb ik nodig om het anders te doen?

Je neemt hiermee verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Zo simpel, maar vaak ook zo moeilijk. Hoe gemakkelijk projecteren we naar anderen, om het probleem buiten onszelf neer te leggen en daardoor niet op te lossen. Want dat moet je toch echt zelf doen.

Wist je trouwens dat verantwoordelijkheid nemen het tegenovergestelde is van schuldig voelen? Je kunt van je schuldig zijn afkomen door verantwoordelijkheid te nemen. Probeer maar eens 😊 en ervaar het effect.

Wellicht brengen mijn opgenomen meditaties – die binnenkort hier verschijnen – je meer in contact met genegenheid. Of anders is SoulCollage® misschien iets voor je, of een reading of healing, PRI, of een inzichtswandeling.

Of kijk eens op de site van Intuïtief Traject.

Meer genegenheid voor jezelf is niet alleen een mooi cadeau voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Uiteindelijk wordt de hele wereld er beter van, daar geloof ik heilig in.

Weerstand

Wat is weerstand?

Weerstand is het gevoel dat je krijgt als je niet wilt dat iets gebeurt; het kan over een situatie gaan, iets wat je moet doen of contact met een persoon. We kennen weerstand allemaal.

Weerstand maakt dat je in verzet gaat. Je drukt weg wat je niet wilt.

Je doet het vaak onbewust, je hebt niet in de gaten dat er weerstand is. Maar juist door het weg te duwen, ben je ermee in contact en maak je het groter.

Bijvoorbeeld: je moet een klus doen op je werk met iemand waar je ronduit een hekel aan hebt. De persoon in kwestie maakt irritatie in je los. Je wilt niet met deze persoon samenwerken en je ligt er ’s nachts wakker van; daardoor denk je juist meer aan je collega en wordt het probleem groter dan het is. Dat is wat weerstand doet.

Het kost veel energie en je wordt er moe van.

Waarom gebruiken we weerstand?

Weerstand is ontstaan ergens in ons leven (of in een vorig leven) met als doel om te overleven. De emotie of het gevoel was destijds te heftig om het helemaal te ervaren, waardoor we er iets ‘tussen’ hebben geplaatst (de weerstand). Hierdoor hebben we onszelf beschermd. Vaak hebben we de weerstand nu helemaal niet meer nodig en kost het ons veel energie.

Hoe laat je weerstand los?

Door precies aan de weerstand ruimte te geven en er naar te kijken met mededogen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, in plaats  van de weerstand te negeren of weg te duwen, is het juist de ruimte die je aan weerstand geeft, die ervoor zorgt dat je kunt loslaten.

Heeft het met accepteren te maken?

Ja. Door te accepteren ga je niet langer in verzet. Door te accepteren erken je dat iets is zoals het is. Dan kun je gaan ervaren wat er is, en wat het met je doet.

Pas als je jezelf, de ander, de situatie of de wereld kunt accepteren kan er iets veranderen. Dan kun jij keuzes maken hoe jij het wil of hoe je zin kunt geven aan de situatie.

Dit hele proces heeft veel, zo niet alles, te maken met bewustwording.

Misschien geeft het lezen van deze tekst je inspiratie om er zelf mee aan de slag te gaan. Bewustwording en dus zelfkennis opent deuren en geeft inzicht. Het maakt dat je verder komt. En dat jij de keuzes kunt maken die voor jou goed zijn.

Er zijn natuurlijk allerlei manieren om je bewust te worden. Misschien wil je het niet altijd alleen doen. SoulCollage® is bijvoorbeeld een mooie, zachte en krachtige methode. Je komt uit je hoofd, in contact met je creativiteit en je intuïtie. Het kan ook anders; kijk  eens rond op mijn website of neem contact met me op.

Mijn verlaat verdriet

Verlaat-verdrieters zijn volwassenen die op jonge leeftijd (jonger dan 21 jaar) één of beide ouders zijn verloren.

Ik was weer even vergeten dat het leven vaak moeilijk is voor ‘verlaat-verdrieters’. Ik ben er zelf een.

Daarom werkte het zo helend om erover te lezen; het mag er zijn. Veel herkenning.

Ik las bijvoorbeeld dat deze rouw geen lineair proces is maar een circulair proces. Dat betekent dat de rouw iedere keer weer terug mag komen. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een gebeurtenis in het heden die pijn of verdriet triggert. Dat maakt dat het overlijden van je ouder niet verwerkt of klaar hoeft te zijn. Dat gaf mij ruimte. Gevoelens willen ook ruimte om gevoeld te worden. Rouw om jong ouderverlies hoeft dus niet ‘klaar’ te zijn, of een ‘plekje’ te hebben gekregen.

Je kunt je voorstellen dat dit inzicht mij toestemming gaf om te voelen wat gevoeld wilde worden. Ik voelde boosheid en ik voelde verdriet. Ik heb gehuild. En ik voelde opluchting. Er was een stukje geheeld.

Bij rouw om jong ouderverlies is dit stukje van heling (huilen) het topje van de ijsberg. Het gaat veel meer over de vraag: wie ben je geworden na het overlijden van je ouder?  En ook: wie ben je, wat wil je, wat voel je? Deze vragen zijn wat verlaat-verdrieters bezig houden.

Na het overlijden van je ouder is een stukje van jezelf doodgegaan. En zie je dan nu maar weer eens te verbinden met leven… Een hele klus.

Daar zit ik nu weer even middenin. Maar zeer de moeite waard. Ik snap nu ook beter waarom ik zo geïnteresseerd ben in inzichten verwerven, persoonlijke ontwikkeling, trouw zijn aan mezelf.

Rouw om jong ouderverlies is anders dan rouw om iemand die kort geleden is overleden. Je kunt je pas bewust worden van wat het overlijden van je ouder met je heeft gedaan als je volwassen bent.

We leven vandaag de dag in een tijd die erg gericht is op de toekomst en op doelen verwezenlijken. Terugkijken, voelen en stilstaan wordt weinig gewaardeerd. Te weinig, naar mijn mening.

Ben je zelf iemand die op jonge leeftijd een ouder verloor, of ken je zo iemand? Wellicht helpt het je om op de website van verlaatverdriet.nu te kijken. En jezelf de heling van herkenning te geven.

Ik heb bij Titia Liese, ontwikkelaar van het concept Verlaat Verdriet, jaren geleden de jaartraining gedaan. Zij timmert flink aan de weg om rouw bij Verlaat Verdriet dé aandacht te geven die het nodig heeft. Een mooie missie, die ik graag ondersteun.

Wil je graag met mij praten over jong ouderverlies, tijdens een inzichtswandeling, of meedoen met een workshop hierover? Neem gerust en vrijblijvend contact met me op.