Mijn verlaat verdriet

Verlaat-verdrieters zijn volwassenen die op jonge leeftijd (jonger dan 21 jaar) één of beide ouders zijn verloren.

Ik was weer even vergeten dat het leven vaak moeilijk is voor ‘verlaat-verdrieters’. Ik ben er zelf een.

Daarom werkte het zo helend om erover te lezen; het mag er zijn. Veel herkenning.

Ik las bijvoorbeeld dat deze rouw geen lineair proces is maar een circulair proces. Dat betekent dat de rouw iedere keer weer terug mag komen. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een gebeurtenis in het heden die pijn of verdriet triggert. Dat maakt dat het overlijden van je ouder niet verwerkt of klaar hoeft te zijn. Dat gaf mij ruimte. Gevoelens willen ook ruimte om gevoeld te worden. Rouw om jong ouderverlies hoeft dus niet ‘klaar’ te zijn, of een ‘plekje’ te hebben gekregen.

Je kunt je voorstellen dat dit inzicht mij toestemming gaf om te voelen wat gevoeld wilde worden. Ik voelde boosheid en ik voelde verdriet. Ik heb gehuild. En ik voelde opluchting. Er was een stukje geheeld.

Bij rouw om jong ouderverlies is dit stukje van heling (huilen) het topje van de ijsberg. Het gaat veel meer over de vraag: wie ben je geworden na het overlijden van je ouder?  En ook: wie ben je, wat wil je, wat voel je? Deze vragen zijn wat verlaat-verdrieters bezig houden.

Na het overlijden van je ouder is een stukje van jezelf doodgegaan. En zie je dan nu maar weer eens te verbinden met leven… Een hele klus.

Daar zit ik nu weer even middenin. Maar zeer de moeite waard. Ik snap nu ook beter waarom ik zo geïnteresseerd ben in inzichten verwerven, persoonlijke ontwikkeling, trouw zijn aan mezelf.

Rouw om jong ouderverlies is anders dan rouw om iemand die kort geleden is overleden. Je kunt je pas bewust worden van wat het overlijden van je ouder met je heeft gedaan als je volwassen bent.

We leven vandaag de dag in een tijd die erg gericht is op de toekomst en op doelen verwezenlijken. Terugkijken, voelen en stilstaan wordt weinig gewaardeerd. Te weinig, naar mijn mening.

Ben je zelf iemand die op jonge leeftijd een ouder verloor, of ken je zo iemand? Wellicht helpt het je om op de website van verlaatverdriet.nu te kijken. En jezelf de heling van herkenning te geven.

Ik heb bij Titia Liese, ontwikkelaar van het concept Verlaat Verdriet, jaren geleden de jaartraining gedaan. Zij timmert flink aan de weg om rouw bij Verlaat Verdriet dé aandacht te geven die het nodig heeft. Een mooie missie, die ik graag ondersteun.

Wil je graag met mij praten over jong ouderverlies, tijdens een inzichtswandeling, of meedoen met een workshop hierover? Neem gerust en vrijblijvend contact met me op.

Mijn missie: opruimen

Er is veel milieuballast op aarde. Iedereen weet dat en gelukkig is hier steeds meer aandacht voor. Want we willen graag fijn leven en een schone wereld voor onze kinderen nalaten.

Iedereen weet ook dat er psychische ballast bestaat. Ik bedoel dan bij individuele mensen. Ballast die we vaak ongevraagd hebben meegekregen van onze ouders en voorouders, of uit situaties die we hebben meegemaakt.

Deze psychische ballast verdient meer aandacht, vind ik.

Er zijn veel krachtige mensen in de wereld die goed kunnen omgaan met hun psychische ballast. Zij zijn zich bewust van hun ballast en kunnen dit transformeren in een kracht. Zijzelf en anderen zijn hiermee gebaat. Er wordt naar mijn mening te weinig gepraat en geschreven over hoe deze mensen, vaak vrouwen, dat doen. Ik vind dat er meer openheid mag komen, zodat we van elkaar kunnen leren.

Mijn missie is dan ook om mezelf en anderen bewust te maken van deze psychische ballast en hoe we onszelf hiervan kunnen bevrijden. Ik hou in die zin van opruimen. Ik wil mijn kinderen en mijn omgeving niet opzadelen met mijn ‘rotzooi’.

Professioneel opruimen en bewustzijn creëren doe ik in mijn ontwikkelatelier door:

Verbeter de wereld, begin bij jezelf  (zo zei mijn moeder 1937-1977)

Agenda 2019

SoulCollage® workshops, 10:30-13:30.

  • Zaterdag 25 mei: thema: ontdek je krachtdier. Deze workshop wordt georganiseerd door Intuïtief Traject, dé school voor het ontwikkelen van je intuïtie in Nijmegen waar ik lesgeef. Ik begeleid deze workshop voor info en aanmelden
  • Vrijdag 7 juni: basisworkshop
  • Woensdag 28 augustus
  • Zaterdag 14 september
  • zondag 6 oktober: basisworkshop. Deze workshop wordt georganiseerd door Intuïtief Traject, dé school voor het ontwikkelen van je intuïtie in Nijmegen waar ik lesgeef. Ik begeleid deze workshop voor info en aanmelden
  • Vrijdag 1 november
  • Zondag 8 december

Lees meer over SoulCollage®; meld je aan via contact.

Informatieavonden over reading en healing, perfectionismecoaching, PRI (past reality integration) en kennismaken met Catharina

  • Donderdag 23 mei
  • Donderdag 20 juni
  • Maandag 26 augustus
  • Dinsdag 24 september
  • Woensdag 30 oktober
  • Donderdag 28 november
  • Vrijdag 20 december

Tijd: 20:00 – 21:00
Inloop met koffie vanaf 19:45
Plaats: Fransestraat 29 6524 HS Nijmegen

Lees meer over informatieavonden; meld je aan via contact.

Infoavonden over PRI en coaching op maat

Tijdens dit ontwikkelatelier-open-uur kun je met mij kennismaken en horen over de manieren waarop ik je coachen kan: wandelcoaching, reading en healing, SoulCollage® en ‘methode Catharina’. Je hebt ruim gelegenheid om vragen te stellen en ik luister graag naar je wensen.

Ook besteed ik op deze avond tijd aan de therapie, methode en levenswijze PRI (past reality integration), die is ontwikkeld door Ingeborg Bosch.

  • PRI werkt heel goed bij neerslachtigheid, angst, onzekerheid, boosheid, stress en faalangst.
  • Je begrijpt je kinderen beter en kunt ze gemakkelijker opvoeden.
  • Met PRI ga je meer ten volle leven.
  • Je kunt PRI heel goed zelf toepassen met behulp van de boeken van Ingeborg Bosch (je bent niet afhankelijk van een therapeut).

Om mij verder te bekwamen zoek ik proefcliënten PRI die ik dan help hun klachten onder ogen te zien en daardoor een begin te maken om van die klachten af te komen. Lees meer: Past Reality Integration

Heb je een plekje vrij in je agenda? Kom dan op één van de informatieavonden die je vindt in de agenda.

Kerst met de verboden vrouw

Mijn kerst stond in het teken van mannelijke en vrouwelijke energie. En dan met name de mannelijke. Het begon met een heftige confrontatie.

Uitgerekend op kerstavond leek het even dat mijn lief mij compleet vergeten was, zo druk was hij bezig met zijn eigen kerstboodschappen. Hij deed gewoon zijn eigen ding en had het niet eens in de gaten. Ik had het nakijken en was compleet van slag.

Wat overkwam mij eigenlijk? Ik werd geconfronteerd met mijn gebrek aan mannelijke energie. Die gaat ondermeer over grenzen stellen, je eigen individu omarmen en jezelf los zien van de ander. Vrouwelijke energie gaat ondermeer over empathisch vermogen, je kunnen verbinden met anderen en het vertonen van sociaal aangepast gedrag.
Iedereen heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich. Vrouwen hebben meestal meer vrouwelijke en mannen meer mannelijke. De kunst is hier een goede balans in te vinden.

Grenzen stellen, mezelf omarmen en boosheid uiten: waarom vind ik dat zo moeilijk? Ik ging bij mezelf te rade. En dit gebeurde:

Na de confrontatie liet ik toe wat ik voelde. Zonder oordeel naar mezelf of de ander; dat wat er was mocht er zijn. En toeval of niet: mijn blik viel op het boek “De verboden vrouw spreekt” van Pamela Kribbe. Daar stond precies wat ik nodig had: die balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie vinden.
Daardoor leerde ik mijzelf toe te staan ook ‘mijn eigen ding te doen’: me losmaken terwijl ik wilde verbinden. Verbinden, één willen zijn, is typisch vrouwelijk. Me los maken, voor mezelf gaan staan, een individu zijn, dat is typisch mannelijk, en dat had ik die avond nodig.

Met dank aan het universum, dat mij de ervaringen bracht waardoor het antwoord zich openbaarde. En daar hoort ook mijn lief bij.

Ik kan je “De verboden vrouw spreekt” van Pamela Kribbe aanraden als je meer balans wilt krijgen in je mannelijke en je vrouwelijke energie.

Keuzes durven maken

Jaren geleden heb ik de keuze gemaakt om de readingopleiding te gaan doen bij Intuïtief Traject in Nijmegen. Ik herinner het me als de dag van gisteren.

Ik was namelijk ontzettend boos. Boos omdat ik niet deed wat ik werkelijk wilde. Maar wel stond ik steeds klaar voor de ander, waarbij ik mezelf opzij zette. Daardoor was ik boos op mezelf. Ken je dat?

Kennelijk had ik het boos worden nodig om daarna pas te doen wat ik écht wil: voor mezelf kiezen, die readingopleiding volgen. En díe keuze leidde vervolgens weer tot een andere belangrijke keuze die ik toen nog niet aan zag komen: ik begon mijn eigen atelier voor inzicht en intuïtie.

Wat ik wil zeggen is dat het belangrijk is om stappen te zetten en keuzes te maken en zodoende te beginnen met iets. Gaandeweg leer je en vind je wat belangrijk voor je is. In beweging komen dus.

Keuzes maken is belangrijk, maar ook lastig. Je kunt vragen tegenkomen: mag ik het mezelf gunnen? Wat als ik de ‘verkeerde’ keuze maak? Wat vinden ‘de anderen’ ervan? En je kunt uitwegen bedenken: ik heb het te druk, het komt nu niet goed uit, ik kan dat tóch niet enz.

Wil jij graag doen wat je écht wilt en wil je inzicht krijgen in wat je daarbij nodig hebt?

Ik wandel graag een stukje mee op je pad waarin je helder krijgt welke volgende stap voor jou klopt.