Weerstand

Wat is weerstand?

Weerstand is het gevoel dat je krijgt als je niet wilt dat iets gebeurt; het kan over een situatie gaan, iets wat je moet doen of contact met een persoon. We kennen weerstand allemaal.

Weerstand maakt dat je in verzet gaat. Je drukt weg wat je niet wilt.

Je doet het vaak onbewust, je hebt niet in de gaten dat er weerstand is. Maar juist door het weg te duwen, ben je ermee in contact en maak je het groter.

Bijvoorbeeld: je moet een klus doen op je werk met iemand waar je ronduit een hekel aan hebt. De persoon in kwestie maakt irritatie in je los. Je wilt niet met deze persoon samenwerken en je ligt er ’s nachts wakker van; daardoor denk je juist meer aan je collega en wordt het probleem groter dan het is. Dat is wat weerstand doet.

Het kost veel energie en je wordt er moe van.

Waarom gebruiken we weerstand?

Weerstand is ontstaan ergens in ons leven (of in een vorig leven) met als doel om te overleven. De emotie of het gevoel was destijds te heftig om het helemaal te ervaren, waardoor we er iets ‘tussen’ hebben geplaatst (de weerstand). Hierdoor hebben we onszelf beschermd. Vaak hebben we de weerstand nu helemaal niet meer nodig en kost het ons veel energie.

Hoe laat je weerstand los?

Door precies aan de weerstand ruimte te geven en er naar te kijken met mededogen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, in plaats  van de weerstand te negeren of weg te duwen, is het juist de ruimte die je aan weerstand geeft, die ervoor zorgt dat je kunt loslaten.

Heeft het met accepteren te maken?

Ja. Door te accepteren ga je niet langer in verzet. Door te accepteren erken je dat iets is zoals het is. Dan kun je gaan ervaren wat er is, en wat het met je doet.

Pas als je jezelf, de ander, de situatie of de wereld kunt accepteren kan er iets veranderen. Dan kun jij keuzes maken hoe jij het wil of hoe je zin kunt geven aan de situatie.

Dit hele proces heeft veel, zo niet alles, te maken met bewustwording.

Misschien geeft het lezen van deze tekst je inspiratie om er zelf mee aan de slag te gaan. Bewustwording en dus zelfkennis opent deuren en geeft inzicht. Het maakt dat je verder komt. En dat jij de keuzes kunt maken die voor jou goed zijn.

Er zijn natuurlijk allerlei manieren om je bewust te worden. Misschien wil je het niet altijd alleen doen. SoulCollage® is bijvoorbeeld een mooie, zachte en krachtige methode. Je komt uit je hoofd, in contact met je creativiteit en je intuïtie. Het kan ook anders; kijk  eens rond op mijn website of neem contact met me op.