Nieuwsbrief augustus 2023

Weten – niet weten – weten

Hallo Inzichtontwikkelaar! 

Ik hoop dat je een mooie zomer hebt gehad. Dat je even uit  je dagelijkse sleur was. En ruimte kon ervaren voor nieuwe inzichten.
Deze inspiratiebrief gaat over weten en over niet weten.

Zoals je wellicht weet, verloor ik als kind van 12 mijn moeder. Daardoor werd voelen voor mij té heftig. Voelen wat ik nodig had leerde ik af. Ik werd ontrouw aan mezelf.

Daarom vind ik het nu zo fijn om contact te maken met wat klopt voor mij. Om inzicht te krijgen in mijn innerlijk weten. Om weer trouw te kunnen zijn aan mezelf, zoals ik dat was als klein meisje vóór het trauma. Mijn praktijk heet niet voor niets InzichtPresent. Ik ervaar het iedere keer weer als een cadeautje (presentje) als ik contact maak met mijn intuïtie; mijn bron van weten.

Wist je dat je je eigen raadgever altijd bij je hebt? Hoe fijn is dat?

Vaak weet je het gewoon; het antwoord op een vraag, welke stap nu te zetten, hoe je wil reageren op een situatie of op iemand uit je omgeving, welke baan je wilt enz.

En soms weet je het even niet; dan kun je er lastig bij. Dan helpt het om het niet weten te omarmen, te accepteren. Los te laten. En dan ineens weet je het wel. Hoe? Kijk bij de oefening die ik je geef als InzichtPresentje, onderaan deze nieuwsbrief.

Wat ook helpt is om bewust contact te maken met je innerlijk weten. Dat doen we in de workshop op 31 augustus. Hoe? Dat lees je in dit blogje.

Dat innerlijk weten hebben we dus allemaal. Op verschillende manieren kan je er contact mee maken.

Loslaten is één manier, maar die is niet gemakkelijk en vraagt om bewustwording en geduld. Sommigen geven daarom de voorkeur aan een actievere en snellere manier om tot weten te komen.

Ik bied verschillende vormen aan waarin ik je begeleid om inzicht te krijgen in je eigen heldere weten. Je doet het dus wel zelf, maar niet alleen.
Welke vorm past bij jou?

Wat als je wél weet maar er niet naar handelt? Bijvoorbeeld:

  • doordat je geen nee durft te zeggen, want als je nee zegt dan… hoor je er niet meer bij
  • omdat je aardig gevonden wil worden, je doet iets niet of juist wel, want anders…  sta je alleen
  • omdat je denkt dat je het niet kan… je onderwaardeert jezelf… of maakt jezelf slachtoffer
  • doordat je het doet hoe je het altijd deed… bijvoorbeeld erg je best doen met veel moeite en moeten, want… dan krijg ik wat ik nodig heb.

Dit zijn illusies.

We laten ons gemakkelijk leiden door illusies. Illusies zijn vaste ideeën en overtuigingen die niet waar zijn. Ooit hielpen ze ons te overleven. Dat was hard nodig en effectief. Maar naarmate je ouder wordt hebben we er eerder last van.

Ik begon deze nieuwsbrief met te zeggen dat we allemaal onze eigen raadgever bij ons hebben. Soms echter is deze raadgever lastig te bereiken. Vaste overtuigingen en ideeën kunnen de weg versperren naar ons innerlijk weten.

PRI, Past Reality Integration, noemde ik hierboven al, is een methode van Ingeborg Bosch. Ik vind PRI een mooie manier om je bewust te maken van je illusies. Het helpt emoties te ontwarren en te kanaliseren. Ik heb PRI regelmatig toegepast bij mezelf. Dat vind ik ook het mooie van PRI; je kunt het zelf doen. Je bent niet afhankelijk van een therapeut. PRI bracht mij niet alleen dichter bij mijn innerlijk weten, ik werd er intuïtiever van. Ik leerde te doen wat klopt voor mij, en ik leerde ten volle te leven. Maar PRI is niet gemakkelijk. Het vraagt om eerlijke zelfreflectie en de bereidheid om oud zeer (weer) te voelen.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer horen over PRI? Op woensdagavond 6 september geef ik een vrijblijvende informatieavond, onder meer over PRI. Voel je welkom!

Agenda

Augustus

September 

Oktober 

Zie verder de agenda.

InzichtPresentje: ‘in het niet weten gaan zitten’

Ga op een stoel gaan zitten en stel je voor dat er een cirkel op de grond om je heen ligt van ongeveer 2 meter doorsnee. Deze cirkel stelt het ‘niet weten’ voor. Je zit er dus midden in. Besef dat het ‘niet weten’ op dit moment je staat van zijn is, en dat dat oké is. Daarna komt het belangrijkste deel: verder gaan met je leven, en niet bezig zijn met het willen weten. Vertrouw op het proces, kijk wat er gebeurt en laat je verrassen!.

Ik wens je veel wijsheid en een prachtige nazomer.

Warme groet,
Catharina