‘Ontdek je krachtdier’ SoulCollage-workshop 20 oktober

Ervaar je wijsheid – groei in wie je bent!

Het doel van deze workshop is om dichter bij je eigen natuurlijke energie te komen door een dierenziel als gids te kiezen. Door de energie van dit dier te ontdekken en ervaren kom je in contact met je natuurlijke energie. Deze energie kan je helen, een inzicht geven of als leidraad dienen bij levensvragen.
Door energiewerk verbeter je jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid.

Deze workshop begint met een geleide meditatie. Tijdens deze reis maak je contact met jouw energiepunten (chakra’s) in je lichaam. Tijdens deze visualisatie kies je één chakra waar je je krachtdier bij gaat vinden.

Er wordt een appèl gedaan op je verbeeldingskracht en je vertrouwen op je onderbewustzijn. Zet je verstand op nul, ontspan en laat je diepere energieën toe.

Daarna zoek je een of meerdere afbeeldingen die je op de kaart plakt, die de energie van je krachtdier verbeeld. We gebruiken de helende methode van SoulCollage®.

Ervaar hoe je verrast wordt om jouw eigen gids in de vorm van een krachtdier te vinden en ga met een mooi inzicht en een kunstwerk naar huis.

Het is een workshop met meerdere deelnemers, maar je doet de oefening individueel, zittend op een stoel of liggend op een matje met de ogen dicht. Ik begeleid de hele meditatie en visualisatie op een rustige aangename wijze, zodat je jezelf kunt ontspannen en concentreren. Iedereen kan het

Voor vragen zie contactgegevens in contact.

Voor aanmelden zie agenda

SoulCollage workshop Archetypen “Je innerlijke raadgever” – vrij 3 jan 2025

Ervaar je wijsheid – groei in wie je bent!

Hoe?
We gebruiken de methode SoulCollage® 

Dat is een zachte en krachtige methode waarbij je je intuïtie en verbeeldingskracht gebruikt. Even uit je hoofd. Je maakt een collage van een deel van je ziel. Iedereen kan het, je hoeft niet kunstzinnig onderlegd te zijn.

Tijdens deze workshop maak je contact met één van je innerlijke raadgevers. Ook wel archetypen genoemd.

Wat is een archetype?
Een archetype is een energie of een gevoel dat alle mensen op de hele wereld kennen. Het is iets universeels. Voorbeelden zijn: dankbaarheid, geduld, verdriet, compassie.

Het zijn ook eigenschappen die we allemaal in ons hebben; eigenschappen die we in meer of mindere mate herkennen. Voorbeelden hiervan zijn: de wijze oude vrouw, de redder, de heler, de zoeker, de godin.

Wat levert het je op?
Je bent samen met gelijkgezinden. De workshop geeft je een helend gevoel en je leert je intuïtie ontwikkelen. Met een tastbaar kunstwerkje en een inzicht rijker ga je naar huis.

Wat ga je doen?
Je ontdekt welke raadgever in jou op dit moment je aandacht wil. Daarna laat je deze raadgever op creatieve wijze verschijnen in een zelfgemaakte kleine collage van afbeeldingen die je op intuïtieve wijze vindt, knipt en plakt. Vervolgens ga je deze kaart lezen in een klein groepje. Je laat je verrassen door wat de kaart je vertelt.

Je hoeft niet kunstzinnig of intuïtief onderlegd te zijn; iedereen kan het.

  • Ik begeleid je de hele workshop van begin tot eind.
  • In de agenda zie je wanneer deze workshop plaats vindt.
  • Kijk hier voor meer info en aanmelden
  • Neem gerust vrijblijvend contact met me op voor een vraag of iets anders.

Ervaar je wijsheid – groei in wie je bent!

 

De heks van Almen (gezien worden deel 1)

Aleyda is de eerste vermeende heks die in 1492 op het kerkplein in Almen (Achterhoek) is verbrand. Ik zag de voorstelling in het bos op de Somerense Heide door Theatermakers Achterhoek. Ik was geraakt hoe mooi ze laten zien dat heksenverbrandingen grote invloed hadden, en nog hebben, op de ontwikkeling van onze maatschappij en de positie van vrouwen daarin.

Wat wil er dan gezien worden?

Onze vrouwelijke kracht in vrouwen en mannen! Dat is wat hier gezien wil worden; gaan staan voor je talenten, je krachten en je durven uit te spreken.

Aleyda voelde veel liefde voor de natuur, de planten, de dieren en de mens. Van haar moeder leerde ze de werking van verschillende geneeskrachtige kruiden die in de tuin en in het bos groeiden. Vanzelfsprekend zette ze die in waar nodig. Aleyda hielp vrouwen met baren en heelde waar heling nodig was. Zij vond het heel gewoon en vanzelfsprekend. En dat was het natuurlijk ook.

Toen ze in haar eigen huis werd opgepakt en meegesleurd naar een bedompte kerker in Zutphen had ze geen vermoeden dat ze werd verdacht van hekserij. De theatermakers zoeken naar het licht in dit gruwelijke verhaal door verleden en heden te mengen. Dat wil ik in dit blog ook proberen.

Wij leven nu

En welke talenten heb jij? Laat je dat zien? Doe jij waarvoor je op aarde bent? Waar verlang jij naar? Als je heel eerlijk naar jezelf bent hè 😉

Maar wat wellicht nog belangrijker is: ga je ervoor stáán, ook als het een verlangen is dat (nog) niet geaccepteerd wordt? Durf je anders te zijn? Buiten de lijntjes te kleuren? Ook als je bijvoorbeeld op social media wordt veroordeeld?

Want dat is wat ik in Aleyda zag; dat ze overtuigd is van wat ze doet. Ze is eigenzinnig en heeft geen zin om zich aan te passen. Waarom zou ze ook?

Wat houdt je tegen?

Maar als je iets wil doen en je voelt je tegengehouden? Wát houdt je dan tegen? Waar ben je bang voor? We kennen het vast allemaal wel. Zou ons maatschappelijke- en soms ook familiesysteem nog steeds getraumatiseerd zijn? Waardoor het voor onszelf voelbaar is en we het doorgeven aan de volgende generatie?

Wat heb je nodig om je vrij te voelen? Om te gaan waar jij voor staat? Wat vind je belangrijk? Wat zou je willen laten zien?

Eerherstel en heling

De voorstelling had als doel eerherstel voor Aleyda en allen die haar volgden. En daarnaast bewustwording en heling creëren. Dat is de makers gelukt en ik werd meteen geïnspireerd om er een blogje over te schrijven.

Aanpassen

Het sluit aan bij mijn eigen proces en nodigt mij uit om los te laten wat mij in de weg zit. Zodat ik ruimte kan maken voor het wezenlijke in mij.

Ik merk zelf dat ik me heel gemakkelijk aanpas. Ik voel me helemaal geen Aleyda. Ik vind het eng om anders te zijn. Om niet te zijn zoals ik denk dat er van me verwacht wordt. Ergens diep in me bang om verketterd te worden?

Voelen

Ik vind het een mooi  proces om dieper aan te kijken en te helen. En ik ben daarin niet alleen. Ik zie deze struggle ook regelmatig bij readees en bij cursisten waaraan ik les geef. Regelmatig kom ik tegen dat mensen op een punt in het proces willen zijn, waar ze nog niet zijn. Heel menselijk en begrijpelijk. Maar dan vecht je eigenlijk tegen wat er  in je is. En dat is vermoeiend. Wat helpt is om te zijn in het nu. Te voelen wat er nu gevoeld wil worden. Dat is best lastig, maar is wel nodig voor heling. Zodat je vrij kan zijn om te doen wat voor jou klopt.

Wat zal Aleyda zich gezien hebben gevoeld als ze deze voorstelling zou zien. Een prachtig eerherstel.

Hieronder een lijst met vrouwen die in Noord-Brabant zijn vervolgd (klik om te lezen). Zie ook nationaalheksenmonument.nl waar alle nu bekende vermeende heksen in Nederland worden opgesomd.

Slachtoffers van heksenvervolging in Noord-Brabant – klik voor vergroting

Ondergeschoven kindje (gezien worden deel 2)

Deze titel vind ik treffend voor wat ik nu voel naar aanleiding van de 2Doc uitzending ‘vroeg verloren’ over een meisje van tien die haar moeder verliest.

Ik schrijf hierover omdat ik twaalf was toen mijn moeder overleed.

De strekking van haar verhaal is dat het leven na het overlijden van een ouder ‘gewoon’ doorgaat. Vakanties en verjaardagsfeestjes zijn gezellig en dus gaat alles goed. Maar niet heus dus.

Het meisje in de documentaire is nu 34, loopt vast in haar leven en voelt de behoefte om terug te blikken. Ze heeft een gesprek met haar vader welke impact het overlijden van haar moeder heeft gehad.

In eerste instantie is haar vader van mening dat alles goed is gegaan en dat iedereen van het gezin er goed is uitgekomen. En in zekere zin is dat ook zo. Maar als dochterlief doorvraagt beseft vader dat er inderdaad amper of geen ruimte was voor een gesprek, laat staan voor gevoelens van verdriet.

Vader geeft toe dat hij zich ook liever verschuilt, dat heeft hij altijd zo gedaan. Zij zegt dat het een overlevingsstrategie is. Hij vindt dat zij dat goed ziet. Door dit besef staat hij open voor een nieuwe ingang om gevoelens meer toe te laten. Samen kunnen ze het verdriet alsnog delen.

Wat mooi dat deze dochter dit gesprek heeft geïnitieerd en wat mooi dat deze vader hiervoor openstaat. Het lucht haar zichtbaar op.

Zij wordt gezien.

Gezien worden is zo belangrijk.

Ik voel me ook vaak niet gezien, want: ‘zij redt het wel’. Ik snap dat mijn familie en mensen om me heen me zo zien, want flink zijn was mijn overlevingsstrategie, zo wilde ik gezien worden en zo redde ik mezelf. Totdat het zich tegen me begon te keren. De overlevingsstrategieën hadden hun werk heel goed gedaan, maar ik wilde weer contact kunnen maken met mijn zachte kant.

Ik probeer nu om dit verwonde kind zelf te zien, te voelen en te koesteren. Ik voel het verdriet alleen. Dit verdriet is blijkbaar nog te groot en te kwetsbaar om samen te delen. De vraag is ook of dat moet. Soms kan het goed zijn om te accepteren dat het gaat zoals het gaat.

Wanneer je als ouder vragen krijgt van je kinderen zou ik willen zeggen:

“Wees mild naar jezelf, je heb het goed gedaan, je hebt gedaan wat je kon, je bent niet schuldig”.

En voor ieder gezinslid is het goed te beseffen dat ieder gezinslid een groot verlies heeft geleden. Dat maakt dat je niet of heel moeilijk bij elkaar de steun kunt vinden die je nodig hebt. Ieder overleeft op zijn/haar eigen wijze, iedereen zit op zijn/haar eigen eilandje.

Het is daardoor een eenzaam proces.

De dochter uit de documentaire stelt dappere vragen.

Omdat het overlijden van het gezinslid lang is geleden, is het lastig om er op terug te komen, want: je haalt geen oude koeien uit de sloot, vooruit kijken is waar het om gaat, niet achterom, dat is te pijnlijk, we zijn er toch goed uitgekomen, dus waarom moeilijk doen.

Daarom is het zo mooi dat deze vader zijn dochter echt kan zien en met haar in verbinding wil komen. Door mild naar zijn eigen proces te kijken.

Dus, dank je wel Liesbeth Rasker voor deze mooie en dappere documentaire waarin je letterlijk en figuurlijk het ondergeschoven kindje zichtbaar maakt. Ik voelde me daardoor ook gezien.

Wil je naar aanleiding van dit blog vrijblijvend contact met mij opnemen? Of bijvoorbeeld wandelend of in een reading? Ik help je graag.

SoulCollage zomerworkshop ‘ruimte maken voor jezelf’

Wil jij meer ervaren welk mooi mens jij bent? Wat voor jou belangrijk is? Welke toestemming jij nodig hebt om jezelf te verwezenlijken? Kortom: een verlangen om ruimte te maken voor jezelf?  Kom dan vrijdag 12 juli meedoen met deze speelse en creatieve workshop met de methode van SoulCollage®.

Wat gaan we doen?

We beginnen met een ontspannen meditiatie.

Daarna ga je in het eerste deel van deze workshop intuïtief afbeeldingen zoeken en deze op een kartonnen kaart plakken. In het tweede deel ga je deze zelfgemaakte kaart “lezen” in een klein groepje.

Wat levert het je op?

Een prachtig mooi inzicht!

Het is ongelofelijk (zeggen ook deelnemers) hoe je door simpel knippen en plakken op intuïtieve wijze een prachtig inzicht kan creëren. Heel bijzonder om te doen. Je moet het echt ervaren.

Ik begeleid de hele workshop, zorg voor koffie en thee en heb afbeeldingen klaarliggen. Je hoeft niets mee te nemen.

Kijk voor meer info over SoulCollage, voor een fotoimpressie of voor aanmelden.

Gezellig als je erbij bent; alleen of met vriend(inn)en.

Zonnige groet,
Catharina

Zon- en schaduwzijde

Als ik je zou vragen waar je goed in bent, dan kun je gemakkelijk, of minder gemakkelijk, een rijtje opsommen. Even je bescheidenheid aan de kant zetten en de rij wordt best lang. Deze ‘goede’ eigenschappen willen we graag zien. Als anderen je op deze eigenschappen attenderen word je blij. Dit is je zonzijde.

Je schaduwzijde is het tegenovergestelde. Als bijvoorbeeld de eigenschap zorgvuldigheid je kwaliteit is dan is onzorgvuldigheid het tegenovergestelde, een eigenschap waar jij het liever niet over hebt. Want dat ben jij niet. Je wilt deze eigenschap liever niet zien. In jouw ogen is het niet goed. Het is je schaduwzijde.

Maar je hebt deze eigenschap natuurlijk wel.

Op het moment dat je merkt dat je ook soms onzorgvuldig bent (misschien niet eens voor jezelf maar in de ogen van een ander) en deze eigenschap kunt omarmen word je een heler mens.

Als je geconfronteerd wordt met je onzorgvuldigheid is dat minder lastig als je weet dat zorgvuldigheid niet je grootste kwaliteit is.

Als je iemand bent die het graag allemaal goed wil doen en liefst ook nog voor iedereen, dan weet je wellicht dat het niet gauw goed genoeg is. Want wat is goed? En voor wie wel en voor wie niet?

Mensen hebben allemaal eigenschappen. En als je het bekijkt in het licht van zon en schaduw is het maar net wat je als goed beoordeelt en wat als niet goed. Dat is bij iedereen anders.

Een goede en/of slechte eigenschap is dus altijd gekleurd door de manier hoe je er naar kijkt; vanuit je eigen zon- of schaduwzijde. Probeer het maar eens uit met andere eigenschappen van jezelf zoals: attent – niet attent, doelgericht – zonder doel, empathisch – apathisch, et cetera.

Hoe je bent of wat je doet naar de ander is voor de een prima en voor de ander lastiger. Daarom kun je het nooit 100% goed doen, ook al zou je willen.

De overtuiging dat je het iedereen naar de zin kan maken is dus een illusie. Dat kan gewoonweg niet! Dus heeft het geen zin om je zo uit te sloven. Voel je de last al van je schouders vallen? Het enige goede wat je kunt doen is handelen vanuit je hart.

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. En ook best eng, want please-gedrag doe je natuurlijk niet zomaar. Dat is een overlevingsstrategie om je te behoeden tegen oude pijn, en dat verander je niet zomaar.

Wat helpt is het gegeven dat je veiligheid kunt vinden in verdedigingsloosheid.

Als je weleens luistert naar de podcast van David en Arjan van ‘365 dagen succesvol’, dan ken je de term verdedigingsloosheid. Ik vond het een eyeopener en heel waardevol. Probeer maar eens uit om je niet te verdedigen. Wat gebeurt er dan?

De kunst is dus om je schaduwzijden te omarmen. Het is niet gemakkelijk, soms confronterend, maar zeker de moeite waard want je wordt er een heler mens van. Het begint met bewust worden.

SoulCollage uitgebreide introductie-workshop 16 maart

Laat je inspireren en kom zaterdag naar de uitgebreide introductie-workshop SoulCollage!

’s Ochtends volg je een ‘gewone’ workshop en ’s middags is er een workshop óver SoulCollage met meer achtergrondinformatie en en we doen een reading. Tussendoor eten we gezamenlijk lunch.

Kijk hier voor meer info over deze workshop die je ook één dagdeel kunt bijwonen.

Laat je inspireren door je eigen wijsheid op 2 maart!

Zaterdag 2 maart is er weer een workshop SoulCollage in het Bosatelier in Nijmegen-Malden. Op deze prachtige locatie gaan we creatief, intuïtief en zingevend te werk.

Je laat je verrassen door je zelfgemaakte kaart die een mooi inzicht aan je laat zien.  De kracht van verbeelding!

Ben je erbij! Zou leuk zijn!

Meld je hier aan.

SoulCollage®-reading 28 januari 10u-13u

Wat is het?

Een SoulCollage®-reading begint altijd met een vraag. Een vraag die jij zelf formuleert, over wat jij nu belangrijk vindt en waarop jij graag antwoord wilt krijgen. We besteden ruim tijd aan het formuleren van een goede vraag, want dat is belangrijk. Zo nodig helpen we elkaar hierbij. We doen dit proces in een klein groepje.

Vervolgens laat je 4 kaarten ‘spreken’. Dat kunnen jouw eigen kaarten zijn, of kaarten uit mijn verzameling, waaraan jij je eigen interpretatie geeft. De verbeelding doet het werk, jij laat je verwonderen. Het antwoord kun je niet bedenken en is daarom ook zo verrassend.

Voor wie?

De SoulCollage-reading is voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen, zin wil geven en met gelijkgestemden mooie inzichten wil beleven. Je hoeft geen eigen kaarten te hebben gemaakt, of een workshop SoulCollage te hebben gevolgd, om toch mee te kunnen doen. Heb je wel ervaring met SoulCollage, dan is deze reading een mooie manier om je kaarten op een andere manier te gebruiken.

Ik zorg voor een prettige en gemoedelijke sfeer waar lichtheid en humor ook zeker ruimte krijgen.

Wanneer?

Iedere maand, afwisselend in de avond, ochtend of middag verzorg ik een SoulCollage-readingbijeenkomst van drie uur.

Dus:

  • heb je zin om even een pas op de plaats te maken
  • wil je even met je aandacht helemaal bij je zelf zijn
  • wil je vanuit je hart weten wat op dit moment belangrijk voor je is
  • wil je weten welke stappen nu gezet willen worden door jou
  • heb je behoefte om je verbonden te voelen met gelijkgestemden
  • wil je met een opgeruimd en helder gevoel naar huis

Dan ben je van harte welkom bij de SoulCollage®-reading. Kijk in de agenda voor data en bij contact en tarieven om je aan te melden.

Dit schreef Anna, die meedeed aan een SoulCollage®-reading:

“Ik ben degene die met ‘het licht in mij’ dankbaar terugkijkt op het verdiepende proces dat je me gegeven hebt”

Lummelen

Ik wil hier graag pleiten voor ‘lummeltijd’. Daarmee bedoel ik dat je jezelf toestaat om jezelf te geven wat je nodig hebt. Oók of juíst als het afwijkt van wat anderen nodig hebben of hoe anderen leven. Durf uniek te zijn, durf jezelf te zijn. Leef jouw leven. Het vergt moed om dat te doen, maar trouw zijn aan jezelf klopt. Je hart gaat er sneller van kloppen en je inspireert wellicht anderen.

Door te lummelen neem je een pas op de plaats. Het maakt je bewuster. En juist dat bewustzijn is een voorwaarde om jouw keus te kunnen maken. Wat wil ik? Wat is goed voor mij? Waar word ik blij van?

Je gunt jezelf even tijd om te overdenken waar je mee bezig bent. De winter en met name de kerstvakantie leent zich hier goed voor. In deze periode ligt veel stil, er is weinig tot geen mailverkeer. We hoeven van onszelf niet zoveel. Maar hoe is het in de derde week van januari? In hoeverre ga je dan weer mee met de hectiek van alledag?

Neem je tijd – voor zover je het je kunt veroorloven – en voel je niet schuldig. Als je doet waar jij gelukkig van wordt ben je bezig jezelf én de ander gelukkiger te maken.

De wereld van nu zit vol onzekerheden. Juist dan is het fijn dat je doet wat klopt voor jou. Dat geeft een gevoel van grip.

Maar gemakkelijk is het niet altijd om lummeltijd te nemen. Het heeft consequenties. Je voldoet wellicht niet meer aan ieders verwachtingen en misschien word je financieel afhankelijker van anderen, om maar wat te noemen. Je doet nieuwe ervaringen op die confronterend kunnen zijn.

Maar daardoor gaat de energie in je wel stromen. Je komt in contact met wat wezenlijk belangrijk is voor jou. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen er uiteindelijk gelukkiger van wordt.

Hoe jouw wereld er dan uit ziet weet ik niet. Misschien krijgt je relatie een boost, of ga je je creativiteit opnieuw ontdekken, of ga je iets doen wat je totaal niet voor mogelijk had gehouden. Ik zou zeggen; laat je verrassen!

Wat mij betreft begint het met gaan zitten…

En kom je er dan achter dat je er wel wat hulp bij kunt gebruiken? Of het juist niet alleen wilt doen?

Je bent van harte welkom bij een van mijn activiteiten die ik aanbied. Zie agenda.